Kapsaicin - aneb překvapivé účinky ostrých jídel

Existuje mnoho lidí, kteří mají rádi ostrá jídla. Patříte mezi ně?

Pokud ano, možná ani v tuto chvíli netušíte, jak moc toho děláte pro své zdraví. Napadají vás nějaká pozitiva, která ostrá jídla přinášejí? Pokud ano, víte proč tomu tak je?

V ostrých jídlech je obsažena látka kapsaicin, která je příčinou charakteristické pálivé chuti.

Co to vlastně kapsaicin je?

Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který způsobuje zmíněné pálení v každé tkáni, se kterou přijde do styku. Kapsaicin tedy pálí, jak při požití, tak ale i při aplikaci na kůži.

Tato látka je obsažena i v pepřových obranných sprejích nebo v kapsaicinových náplastech proti bolesti.

Kapsaicin je obsažen v chilli papričkách. Pro zajímavost – paprika Habanera je jedna z nejpálivějších paprik světa a pochází z poloostrova Yucatán.

Za královnu pálivých papriček je ale považována zcela jiná. Paprička odrůdy Trinidad Scorpion Moruga. Tato paprička pálí dokonce přes troje latexové rukavice.

Jaké jsou zdravotní benefity této látky?

Kapsaicin má řadu benefitů, které můžeme při jeho požívání využívat.

Po požití kapsaicinu produkuje vaše tělo více lymfocytů (bílých krvinek), čímž chrání vaše tělo před infekcemi.

Dále přispívá k podpoře krevní cirkulace, zvyšuje rychlost metabolismu a podporuje naše zažívání. Kapsaicin navíc zabraňuje růstu nepříjemné žaludeční bakterie Helicobacter pylori a posiluje tvorbu ochranného hlenu v žaludku.

Tím dokáže posilovat regeneraci žaludečních stěn při poškození vlastními enzymy, které známe pod pojmem žaludeční vředy.

Kapsaicin má ale řadu dalších přínosů pro naše zdraví. Zejména při prevenci před cukrovkou, jelikož reguluje množství inzulínu v těle, ateroskleróze a dalších nemocech.

Ve vzdálených exotických zemích světa se často užívají chilli papričky, ve kterých je kapsaicin obsažen. Likviduje totiž cizorodé bakterie jako je například Vibrio Vulnificus – původce otravy ústřicemi či sushi.

Další bakterie, které kapsaicin likviduje je i bakterie Salmonella.

Snažíte se zhubnout a nejde vám to?

Chilli papričky vám mohou pomoci!

Pálivá jídla nám obecně snižují chuť k jídlu. V trávícím systému, svalech a srdci zvyšují rychlost metabolismu.

Běžné dávky mají povzbuzující účinky na tělesné funkce a výkonnost. Pálivá jídla mají navíc vliv na oběhovou soustavu, který je podobný krátkodobému aerobnímu cvičení.

Musíte ale dávat pozor na množství kapsaicinu, který sníte. Touto látkou se dá předávkovat a není to příjemná záležitost!

Dochází k poničení mytochondrií a u některých osob může mít kapsaicin vliv na krevní tlak a srdeční rytmus.

Pálivých jídel se ale nemusíte bát. Důležité je konzumovat tato jídla s rozumem a v rozumném množství.

Jak se můžeme pálivého pocitu například v ústech zbavit?

Pokud byste si mysleli, že stačí pálivé jídlo zapít vodou, byli byste na omylu. Pálení se můžeme zbavit suchým chlebem, který nám "vytře" patro nebo požitím tvrdého alkoholu!

Tento tip, ale není důvodem k veselému popíjení. Slouží spíše jako první pomoc při této nepříjemnosti.

Závěr:

Pokud jste milovníky pálivých jídel, můžete mít velkou radost i směrem k vašemu zdraví. V případě, že ostrým pokrmům neholdujete, nevadí.

Vzhledem k tomu, že kapsaicin můžete využít i ve formě zmíněných náplastí proti bolesti, případě se díky němu můžete dobře bránit obranným sprejem, poslouží velmi dobře i vám.

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog