Pozitivní vliv piva na vaše zdraví

Češi jsou vzhledem ke spotřebě piva právem považováni za jeden z pivních národů.

Spousta lidí si život bez piva neumí ani představit.

Účinek, který ukázala jedna ze zahraničních studií vaši chuť na tento zlatavý mok ještě umocní! Ptáte se proč?

Nedávná studie Federálního institutu v oblasti vzdělávání a techniky v Rio de Janeiru (IFRJ) zjistila, že pravidelné pití 330ml piva (odpovídá malému pivu) není špatné, ale naopak velmi zdravé!

V jednom z článků o účincích piva se můžete dozvědět, že například nealkoholické pivo je vynikajícím sportovním nápojem. Překvapující, že?

Zpět ale k alkoholickému pivu.

Tento nápoj má mnohem více pozitivních účinků na vaše zdraví.

Výše uvedený článek ukazuje, že pivo dokáže snížit krevní tlak, obsahuje vysoký obsah hořčíku, glutathionových prekursorů, aktivních imodulačních peptidů, proteinů a více než 35 fenolických sloučenin (80 – 90% ze sladu, 10 – 20% z chmele).

Vzhledem k tomu, že pivo je jeden z nejvíce konzumovaných alkoholických nápojů na světě, to je výborná zpráva.

Hodnotnou studií v tomto směru je Nogueirova studie. Tento výzkum ukázal významné pozitivní zdravotní účinky na 15 zdravých dospělých mužích (20 – 57 let) v 3 x 30 denní studii.

Studii si rozdělíme na 3 skupiny lidí (1, 2 a 3). Studie ukázala velmi zajímavé skutečnosti!

Jaké?

Společně si je postupně odkryjeme.

Pivo a jeho vliv na zdraví

  • Ve skupině 1 byli zařazeni nekuřáci, lidé bez onemocnění jater nebo jiných poruch, které by mohly studii ovlivnit. Lidé v této skupině měli obvyklý příjem alkoholu, který byl klasifikován jako nízký (0,1 – 9,9g ethanolu na den) následovaný obvyklou stravou bez alkoholických nápojů.
  • Osoby ve skupině 2 konzumovaly 330ml nealkoholického piva.
  • Lidé ve skupině 3 dostávali 330ml alkoholického piva.

Bylo zjištěno, že užíváním alkoholického piva po dobu 30 dní se významně snížila hladina inzulinu v krvi a glukóza.

Subjektům, které pily nealkoholické pivo, se zvýšily triglyceridy (66,4 vs. 80,6) v podobném rozsahu jako další sladké nealkoholické nápoje (89,5). Chyběly také zvýrazněné příznivé účinky na řízení hladiny glukózy v krvi, které byly sledovány v epidemiologických studiích.

Logicky můžeme předpokládat, že je to právě mírná konzumace alkoholu, která je zodpovědná za zlepšení glukózy. Není to tedy žádný z různých fenolů, které jsou obsaženy v nealkoholickém pivu. 

Je potřeba zdůraznit, že ne všechny piva mohou mít stejné zdravotní účinky.

Můžeme ale předpokládat, že piva plzeňského typu by měly být srovnatelné se studii výše.

Vinařský průmysl dlouhodobě cituje studie prokazující pozitivní vliv vína na lidské zdraví.

Nicméně pivo ukázalo dle posledních studií výraznější přínos nežli víno. 

Závěr

Všechny studie, které byly prováděny, ukázaly pozitivní účinky piva na lidský organismus.

Samozřejmě je potřeba pít alkoholické pivo s rozumem a v rozumném množství (nejlépe jedno malé pivo denně). Potvrzuje se i fakt, že sklenička piva po obědě je tou ideální volbou, jak na trávení, tak ale i na dlouhodobé účinky na naše tělo. 

Na zdraví!

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog