19 nejvhodnějších vědecky ověřených potravin pro zdravá střeva

V lidském těle se nachází tenké a tlusté střevo. Tato střeva jsou součástí trávicího ústrojí. 

Mezi činnosti tenkého střeva patří trávení potravy, vstřebávání živin jako jsou cukry, tuky a bílkoviny, a posun potravy.

Tlusté střevo má na starosti vstřebávání vody a minerálních látek. Dále je zodpovědné za bakteriální rozklad, mezi který řadíme hnití a kvašení, a tzv. peristaltiku – jedná se o pohyb svaloviny, která posouvá zbytky potraviny.

O střeva se vhodně starejte, pozor na antibiotika!

Důležité je se o střeva vhodně starat. Budete-li zanedbávat svá střeva, mohou se dostavit onemocnění, jako je rakovina, cukrovka, alergie, astma, autismus či různé záněty střev.

Mezi úhlavní nepřátele střev patří antibiotika. Jsou to doslova ničitelé sliznice a střevní flóry.

S užíváním antibiotik se dostavuje velmi často i nadváha.

Také bychom měli omezit konzumaci alkoholu, jelikož je škodlivá pro sliznici. Kvůli alkoholu jsou toxiny vyplavovány do krve místo, aby šly z těla ven.

Výsledkem je velké zatížení našich jater.

Na světě existujte řada vhodných potravin, které byste měli mít zařazeny v jídelníčku. Pomáhají podporovat správné trávení a zdraví střev. Vybrali jsme pro vás 19 vědecky ověřených potravin, o kterých musíte slyšet!

1. Jogurt

Jogurt je vyroben z fermentovaného mléka. Fermentace probíhá bakteriemi mléčného kvašení.

V jogurtu jsou obsaženy přátelské bakterie známé jako probiotika. Probiotika v trávicím traktu pomáhají zlepšit trávení a udržují střeva zdravá.

Probiotika se přirozeně vyskytují ve střevech, ale pokud budete konzumovat jogurty, mohou vám mnohem více pomoci při nadýmání, zácpě či průjmu.

Stojí za zlepšeným trávením laktózy a mléčného cukru (studie).

Při návštěvě obchodu si ale dejte pozor a sledujte složení na kelímku. Ne všechny jogurty obsahují probiotika.

2. Jablka

Jablka jsou bohatým zdrojem pektinu a rozpustné vlákniny.

Pektin zvyšuje objem stolice a je běžně využíván při zácpě a průjmu.

Pektin snižuje riziko střevních infekcí a riziko zánětu v tlustém střevě (studie).

3. Fenykl

 

Fenykl je rostlina s bledými cibulkami a dlouhými zelenými stonky. Běžně se fenykl využívá jako dochucovadlo do jídel.

Obsah vlákniny ve fenyklu pomáhá předcházet zácpě a zlepšuje pravidelnost trávicího traktu.

Fenykl obsahuje činidlo uvolňující hladké svaly. Přínosem je snížení negativních příznaků zažívacího traktu, jako je plynatost, nadýmání a křeče.

4. Kefír

Kefír je kultivovaný mléčný výrobek vyráběný přidáváním kefírových „zrn“, která jsou výsledkem míchání kvasinek a bakterií s mlékem.

Tato zrna mají pozitivní přínos na naše trávení.

Stejně jako probiotika v jogurtu podporují kultivace kefíru trávení laktózy a pomáhají bojovat s vedlejšími účinky spojenými s laktózou jako je nadýmání, plynatost a křeče.

V několika prováděných studiích byl dokázán přínos kefíru při zvýšení zdravých bakterií a snížení škodlivých během procesu trávení.

5. Chia semínka

Hledáte vynikající zdroje vlákniny? S klidným svědomím můžete sáhnout po chia semínkách.

Chia semínka jsou skvělým zdrojem vlákniny a pracují zároveň jako prebiotika. Semínka podporují růst zdravých bakteriích ve střevech a přispívají ke zdravému trávení.

Díky vláknině v chia semínkách bude podpořena pravidelnost ve střevech a zdravá stolice.

6. Kombucha

Znáte kombuchu? Po přečtení tohoto odstavce už můžete říci, že ano.

Kombucha je fermentovaný čaj. Do zeleného nebo černého čaje se přidají bakterie, cukry a kvasinky. Následně dochází k fermentaci po dobu minimálně jednoho, ale i více týdnů.

Při fermentačním procesu vznikají probiotické bakterie pomáhající ke zdravému trávení.

Bylo dokázáno, že je kombucha účinná i při hojení žaludečních vředů

7. Papája

Papája – kdo by neznal toto známé tropické ovoce. Víte ale, že papája obsahuje enzym zvaný papain?

Papain pomáhá při trávícím procesu rozbíjením vláken bílkovin. Tento enzym může pomáhat trávení bílkovin.

Enzym může zmírnit příznaky syndromu dráždivého střeva. Jedná se o zácpu a nadýmání.

Díky svým schopnostem je papain využíván ve všech doplňcích stravy pomáhajících trávení (studie).

8. Celozrnné obiloviny

Zrna jsou semena trávovitých rostlin zvaných obiloviny.

Pokud mají být zrna zařazena mezi celozrnné, musí obsahovat 100 % jádra, včetně otrub, klíčků a endospermu.

Mezi populární celozrnné obiloviny patří oves, quinoa nebo také farro. Vláknina obsažená v těchto semenech je prospěšná rovnou dvěma způsoby.

V první řadě vláknina pomáhá zvýšit objem stolice a snižuje zácpu. Za druhé vláknina v některých obilovinách působí jako prebiotika a pomáhají podporovat zdravé bakterie ve střevech.

9. Tempeh

 

Tempeh se vyrábí z fermentovaných sójových bobů. Proces fermentace rozkládá cukry prostřednictvím bakterií a kvasinek.

Během procesu fermentace se rozpadá antinutrient v sóji, známý jako kyselina fytová. Tato kyselina může pomoci při vstřebávání některých živin.

Fermentační proces zlepšuje trávení a vstřebávání těchto živin.

Tempeh je dobrým zdrojem probiotik. Probiotika vytváří ochranný obal ve střevech a chrání je před škodlivými bakteriemi.

Studie potvrdila, že probiotika zabraňují průjmu, snižují nadýmání a podporují pravidelnost trávicích procesů.

10. Řepa

Možná to nevíte, ale řepa je výborným zdrojem vlákniny.

Ve 136 gramech řepy je ukryto 3,4 gramů vlákniny.

Vláknina podporuje trávení a všechny procesy ve střevech.

Řepa je výborná pečená, míchaná v salátu a vmíchaná do smoothie.

11. Miso

Miso je typicky japonský recept na zdraví. Z misa se typicky vaří polévka a je vyrobena ze sóji se solí a koji (druh houby).

Miso obsahuje probiotika, která stejně, jako jiné fermentované potraviny pomáhají zlepšit trávení a zvyšovat počet dobrých bakterií ve střevech.

Probiotika v misu pomáhají se střevními onemocněními jako je průjem.

12. Zázvor

Zázvor je tradiční složkou ve východní medicíně. Zázvor pomáhá zlepšit trávení a zabraňuje nevolnosti.

Z hlediska trávení se ukázalo, že zázvor dokáže urychlovat vyprázdnění žaludku (studie). 

Díky rychlejšímu přesunu stravy ze žaludku do tenkého střeva snižuje zázvor riziko pálení žáhy, nevolnosti a žaludečního nepohodlí.

13. Kimchi

Kimchi je obvykle vyrobeno z kvašeného zelí, ale může v něm být i jiný druh fermentované zeleniny.

Kimchi obsahuje probiotika, což znamená podporu trávení a zvýšení počtu dobrých bakterií ve střevě. Čím déle se Kimchi fermentuje, tím více obsahuje probiotik.

V Kimchi je obsažena i vláknina, která podporuje správnou činnost střev.

14. Tmavě zelená zelenina

Zelená zelenina je výborným zdrojem nerozpustné vlákniny. Tento typ vlákniny zvyšuje objem stolice a zrychluje trávící proces.

Zelená zelenina je dobrým zdrojem hořčíku, který pomáhá zmírňovat zácpu zlepšením svalových kontrakcí v traktu.

Obvykle se jedná o špenát, růžičkovou kapustu, brokolici či jinou obdobnou listovou zeleninu.

15. Natto

Natto je vyrobeno stejně jako tempech z fermentovaných sójových bobů.

Populární je poleva, ve které je zahrnuto Kimchi, sójová omáčka, cibule a syrové vejce. Může se také konzumovat s vařenou rýží – doporučujeme jasmínovou rýži.

Natto obsahuje probiotika, která slouží jako obranný mechanismus proti toxinům a škodlivým bakteriím.

Jeden gram natta obsahuje téměř tolik probiotik jako některé celé potraviny. Natto obsahuje také vlákninu podporující proces ve střevech (studie). 

16. Kyselé zelí



Kyselé zelí je vyrobeno z drcené kapusty, která je fermentována kyselinou mléčnou. Díky procesu fermentace obsahuje probiotika.

Výzkumy naznačují, že v porci 71 gramů kyselého zelí obsahuje až 28 odlišných kmenů bakterií, které podporují zdravé bakterie ve střevech tím, že je vyživují (studie).

Kyselé zelí bohaté na enzymy rozkládá živiny na menší stravitelné molekuly.

17. Losos

Losos je vynikajícím zdrojem omega-3 mastných kyselin, které pomáhají snižovat záněty v těle.

Lidé se zánětlivým onemocněním střev mají často zánět právě ve střevech. Omega-3 mastné kyseliny pomáhají tento zánět mírnit a tím podporovat i zdravé trávení.

18. Vývar z kostí

Kostní vývar je vyroben vařením kostí a pojivových tkání zvířat. Želatina nacházející se v tomto vývaru pochází z aminokyselin glutaminu a glycinu.

Tyto aminokyseliny pomáhají na sebe v trávicím traktu vázat tekutiny a zrychlovat pohyb ve střevech.

Glutamin je vhodný pro ochranu stěn střev. Zlepšuje stav trávicího traktu a pomáhá proti různým zánětlivým onemocněním (studie). 

19. Máta peprná

Máte peprná, často nazývaná peprmint, roste obvykle po celém světě.

Mátový olej je vyroben z esenciálních olejů nacházejících se v listech máty peprné. Olej obsahuje sloučeninu zvanou mentol, která zmírňuje nadýmání, žaludeční nepohodu a problémy s průchodností střev.

Olej má „relaxační“ účinek na svaly trávicího traktu, čímž podporuje zdravé trávení. Tento olej také urychluje pohyb stravy střevy.

Závěr:

Pro zdravé trávení je klíčová vláknina a probiotika. Ano, pokud to zjednodušíme, je to tak.

Potraviny obsahující vlákninu a probiotika byste měli do jídelníčku určitě přidat. Nejde jen o správné trávení, ale také o posílení svalů ve střevech a zdravých bakterií.

Doporučujeme začít se změnou jídelníčku ještě dnes. Určitě není nikdy pozdě. 

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog