Jak spalovat viscerální tuk?

Než se dostaneme k tomu, co je to viscerální tuk, podívejme se na tuk trochu více obecně. 

Co o něm vlastně víte?

Víte, jaký je rozdíl mezi hnědým a bílým tukem?

Tukovou tkáň můžeme na molekulární úrovni rozdělit na hnědou a bílou.

Hnědého tuku je v těle jen malé množství a s věkem mizí a zůstává nám jen na několika místech, například na zádech. Jeho hlavní funkcí je produkce tepla. Najdeme jej u novorozenců a u lidí žijících v chladných oblastech.

Mnohem známější je bílý tuk.

Úkolem bílého tuku je skladovat energii v podobě tukových polštářků a produkovat enzymy či hormony.

Co je viscerální tuk?

Pojem tuk si všichni vybavíme v souvislosti s obezitou nebo nadváhou. Viscerální tuk je ale zcela odlišná forma.

Tato forma tuku bývá často nazývána břišním tukem.

Jedná se o bílou tukovou tkáň obklopující tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla, obaluje například střeva, játra či srdce.

Viscerální tuk má řadu záludností. Jednou z nich je uvolňování chemických látek do krve. Toto uvolňování probíhá pomalu a plíživě. Vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Tento tuk škodí nejvíce. Velkou nevýhodou je, že ho nemůžeme nahmatat, jednodušeji řečeno často o něm vůbec nevíme.

Viscerální tuk je těžko měřitelný, dá se zjistit víceméně pouze magnetickou rezonancí nebo částečně sonem. Viscerální tuk nijak nesouvisí s tukem viditelným na povrchu těla.

Může to znamenat i skutečnost, že i hubení lidé mohou být nebezpečně „tlustí“!

Jedinou možností, jak můžete sami zjistit, jestli nejste tímto tukem ohroženi, je změřit si obvod pasu. Obvod pasu je nejpřímější ukazatel.

Pokud obvod pasu u mužů přesáhne 100 cm a u žen 90 cm, jedná se s velkou pravděpodobností o rizikový stav.

Je vědecky prokázáno, že nadměrný viscerální tuk je spojen s vyšším rizikem diabetu typu 2 nebo se srdečními onemocněními. 

Jak můžete viscerální tuk zaručeně snížit? Existuje několik osvědčených strategií, jak na to.

1. Vyhýbejte se jednoduchým cukrům a slazeným nápojům

Sacharóza je z poloviny tvořena glukózou a z poloviny fruktózou.

Nevýhodou je, že fruktóza může být metabolizována jen v játrech. Pokud budete jíst potraviny s rafinovanými cukry, játra budou doslova zaplaveny fruktózou a jsou nucena je přeměnit na tuk.

Obzvláště velký pozor si dejte na slazené nápoje!

Slazené nápoje jsou spojeny s 60% zvýšením rizika obezity, o to více to platí u dětí.

Doporučujeme jíst ovoce. V ovoci je sice obsažen cukr, ale obsahuje velké množství vlákniny, která zmírňuje negativní vliv fruktózy.

Riziko vzniku viscerálního tuku můžete lehce snížit, pokud snížíte spotřebu jednoduchých cukrů a zařadíte do jídelníčku zdravější potraviny.

2. Jezte více bílkovin

Pokud jde o úbytek hmotnosti jsou bílkoviny jedním z nejlepších řešení.

Bílkoviny nejen, že dokáží redukovat hmotnost, ale pomáhají také vyhnout se jo-jo efektu.

Nejlepším řešením, jak dostat do těla více bílkovin, je zařadit do jídelníčku vajíčka, ryby, mořské plody, maso a mléčné výrobky.

3. Jezte potraviny s vysokým obsahem vláknin

Vláknina je nestravitelná část rostlin a je všeobecně známo, že pomáhá při hubnutí. Vláknina na sebe váže vodu a vytváří tak hutnou směs, která zpomaluje průchod stravy žaludkem a střevy.

Výsledkem je prodloužený pocit plnosti a menší pocit hladu.

Rozpustná vláknina působí také na viscerální tuk.

Jak dostat do těla více vlákniny?

Doporučujeme jíst hodně rostlinných potravin jako je ovoce a zelenina. Dobrým zdrojem jsou také obiloviny (např. oves) nebo luštěniny.

4. Pohyb – aerobní cvičení snižuje viscerální tuk

Cvičení je zajisté jedním z nejlepších způsobů, jak žít dlouhý a s větší pravděpodobností zdravý život.

Dávejte si pozor na fakt, že cvičením břišních svalů, nespálíte viscerální tuk ve vašem těle.

Ke snížení vnitrobřišního tuku je účinná chůze, běh či plavání. Plavání je pak samostatnou kategorií – je velmi šetrné k vašim kloubům.

Cvičení snižuje zánět, hladinu cukru v krvi a všechny ostatní metabolické poruchy spojené s vnitrobřišním tukem.

Pohyb má celou řadu dalších výhod a určitě by ve vašem životě neměl chybět.

5. Kontrolujte potraviny a mějte přehled o tom, co jíte

Je důležité vědět, co jíte. Zní to jednoduše, ale kolik z vás má opravdu přehled o tom, co některé potraviny obsahují?

Určitě to neznamená, že byste nyní měli nepřetržitě měřit a vážit všechno, co jíte.

Důležité je číst etikety. Navíc pokud chcete zvýšit příjem bílkovin o 25–30 % energetického příjmu, nemůžete jíst jen potraviny bohaté na bílkoviny.

Na etiketách zjistíte nutriční hodnoty potraviny a můžete tak svůj jídelníček optimalizovat a doladit.

6. Genetické vyšetření

Další z možností může být i genetické vyšetření, podle kterého se můžete stravovat i řídit množství pohybu.

Každý člověk je individualita a liší se od ostatních.

Často je nám geneticky dáno, jestli budeme přibírat nebo ne. Geneticky je nám předurčeno, jestli budeme přibírat na tuku po sacharidech nebo po tucích.

A právě genetické vyšetření nám dokáže pomoci se skladbou jídelníčku i intenzitou pohybu, kterou potřebujeme.

Závěr:

Jak sami vidíte, existují hrozby, o kterých nemusíte nic vědět.

Co se týká viscerálního tuku, může způsobit pořádnou neplechu. Klíčem je sestavit si zdravý a vyvážený jídelníček a přidat správnou dávku pohybu.

Důležité je jíst pravidelně a několikrát za den. Každé jídlo nezapomeňte doplnit pořádnou porcí zeleniny. Nezapomínejte také na komplexní sacharidy, vlákninu, a především také na pitný režim.

Energetický příjem a výdej musí být v rovnováze.

Žádnou paniku! Stačí udělat jen pár změn a můžete viscerální tuk ve vašem těle lehce spálit.

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog