Které potraviny konzumovat při léčbě divertikulární choroby a kterým se raději vyhnout?

Osnova:
1. Potraviny s vysokým obsahem FODMAP
2. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny
3. Potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku
Které potraviny konzumovat při divertikulitidě?
1. Potraviny s nízkým obsahem vlákniny
2. Čistě tekutá strava
Závěr:

Označení divertikulární choroba je odvozeno od váčků zvaných divertikly. Vzniká při rozvolnění svaloviny a vytvoření výchlipek ve stěně tračníku, které jsou pak tvořeny jen sliznicí, podslizničním vazivem a serózou.

Tohle onemocnění může přinést komplikace jako je zánět či krvácení směřující do střeva. Postiženi mohou být staří lidé, nicméně může se to stát i člověku, který se špatně stravuje.

Více o divertikulární chorobě v článku na našem webu.

Možná si kladete otázku, jaké potraviny konzumovat při léčbě divertikulární choroby. Otázku byste si ale měli položit obráceně, a to kterým potravinám bychom se měli určitě vyhnout?

1. Potraviny s vysokým obsahem FODMAP

FODMAP je zkratka odvozená od „fermentovaných oligo-, di-, monosacharidů a polyolů“. Jedná se o sacharidy, které se velmi špatně vstřebávají v tenkém střevě.

Mezi tyto potraviny patří ovoce jako jsou jablka, hrušky či švestky. Dále se jedná o mléčné potraviny jako je mléko, jogurt a zmrzlina.

Vyhnout byste se měli kvašeným potravinám jako je zelí nebo kimchi. Nedoporučuje se ani jíst fazole, růžičkovou kapustu, cibuli a česnek.

2. Potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Vláknina přidává objem stolice a může se tak zvýšit peristaltika nebo kontrakce tlustého střeva.

Pokud již divertikulitidou trpíte a máte současně i akutní zánět, určitě se v tomto případě vyhýbejte jídlům s vysokým obsahem vlákniny.

O které potraviny se jedná? Vysoký obsah vlákniny mají fazole, luštěniny, čočka, cizrna, hnědá rýže, quinoa, oves a špalda.

3. Potraviny s vysokým obsahem cukru a tuku

Standardní strava s vysokým obsahem tuku a cukru může být spojována se zvýšeným výskytem divertikulitidy.

Jedná se především o červené maso, rafinovaná zrna, plnotučné mléčné výrobky a smažená jídla.

Které potraviny konzumovat při divertikulitidě?

Vybrali jsme pro vás jídelníček, který vám pomůže! Pokud trpíte divertikulitidou může vám lékař navrhnout dietu s nízkým obsahem vlákniny nebo čistě tekutou stravu pomáhající zmírňovat příznaky.

1. Potraviny s nízkým obsahem vlákniny

Jak již bylo řečeno, v případě, že trpíte divertikulitidou, může pomoci dieta zahrnující konzumaci potravin s nízkým obsahem vlákniny.

Do této stravy patří bílá rýže, bílý chléb, těstoviny, suché obiloviny s nízkým obsahem vlákniny a zpracované ovoce. Mezi zpracované ovoce řadíme jablečné pyré či zavařené broskve.

Stejně vhodnými potravinami jsou ryby, drůbež, vejce, olivový olej, žlutá tykev, cuketa, dýně, vařený špenát, řepa, mrkev nebo chřest.

Doporučujeme konzumovat oloupané brambory bez slupky, ovocné či zeleninové šťávy.

2. Čistě tekutá strava

Čistá tekutá strava pomáhá při úlevě s příznaky divertikulitidy. Takovýto typ stravy je složen z vody, lupínků, zmrzliny, jemně nakrájeného ovoce či pyré, vývaru, čaje a kávy bez příchutí a sladidel.

Ať už jde o čistě tekutou stravu nebo ne, obecně je velmi vhodné vypít alespoň 8 šálků tekutiny denně. Je potřeba udržet organismus hydratovaný a tím podpořit gastrointestinální zdraví.

Před jakoukoliv změnou jídelníčku, která by byla více drastická, se poraďte se svým lékařem. Ve chvíli, kdy se váš zdravotní stav zlepší, doporučí vám lékař možnost pomalu zařadit potraviny s nízkým obsahem vlákniny.

Závěr:

Divertikulitida je nebezpečnou nemocí a vhodný jídelníček je nezbytností. V případě zánětů je potřeba přizpůsobit stravu. Klíčovou roli hraje například vláknina.

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog