Nebezpečná éčka v potravinách

Jdete do obchodu a chtěli byste si koupit, co nejvíce zdravých potravin. Ale jaké si vybrat? V regálech obchodů najdete potraviny, které jsou tělu velmi prospěšné, ale i potraviny, jež vám mohou uškodit.

Při špatném výběru potravin se mohou objevit zažívací potíže, alergie nebo mírné zdravotní neduhy. Existují také rakovinotvorné látky, na ty si dávejte opravdu velký pozor.

Přírodní vs. umělá éčka

Éčka způsobují, že potraviny déle vydrží a jsou zabarvené do atraktivních barev. Proč se ještě éčka využívají? Je to jednoduché. Výroba s chemickými náhražkami je mnohem levnější než výroba z přírodních surovin.

Přírodní éčka jsou na rozdíl od chemických bezpečná. Najdete mezi nimi kyslík, dusík, kyselinu jablečnou získanou z jablek nebo například včelí vosk.

Umělá éčka jsou chemicky vyrobené látky. Nemůžeme říct, že by byla všechna nebezpečná, ale zdravá nejsou. Jedná se o látky vyrobené z ropy, dehtu nebo dalších surovin. Nejvíce trpí umělými éčky alergici, astmatici, děti a lidé citliví na chemické látky.

Alfou a omegou pro správný výběr potravin může být právě obsah éček v potravinách. Než si potravinu koupíte, podívejte se na obal. Najdete na něm veškerý obsah éček.

Věnujte pozornost obsahu éček v potravinách, které kupujete. Čím méně éček je na obalu uvedeno, tím je potravina přírodnější a zdravější. Do přípravy jídel vložte více času. Vyvarujte se vaření z polotovarů. Vaření vás sice bude stát více času, ale na druhou stranu si nebudete dobrovolně zkracovat život.

Na co jste se možná nezaměřili…?

Slyšeli jste o balících plynech? Balící plyny se přidávají do obalu při balení potravin a mají za úkol vytvořit ochrannou atmosféru k prodloužení trvanlivosti potravin.

Éčka v potravinách jsou regulována zákonem, ale na co se nevztahuje regulace? Nevztahuje se na zmrzliny, limonády a cukroviny. Jedná se o látky, které často konzumují naše děti. Než něco dítěti dáte, prohlédněte si důkladně obal a složení.

Jak třídíme jednotlivá éčka?

1. Syntetická éčka

Syntetická éčka mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí. Tato éčka mohou mít za následek alergie, astma nebo ekzémy. Tento typ éček není v EU zakázán. Zákaz platí pouze ve Spojených státech amerických. Obvykle jde o syntetická barviva.

Jedná se o:

E110 Žluť SY, E 104 Chinolinová žluť SY, E122 Azorubin, E129 Červeň allura, E102 Tartrazin, E124 Ponceau 4R.

2. Konzervanty

Do další kategorie éček se řadí konzervanty. Konzervanty se využívají pro konzervaci masných výrobků a uzenin. Potraviny mnohem déle vydrží, ale dusičnany či dusitany jsou velmi škodlivé. Na druhou stranu přírodní konzervanty jsou naopak prospěšné.
Způsobují alergické reakce, které nejvíce ohrožují děti. V EU nebo u nás jsou tato éčka zakázána při výrobě, můžete se tak s těmito éčky setkat pouze u potravin mimo ČR a EU.

Jedná se o:

E210 Kyselina Benzoová, E220 Oxid siřičitý, E221 Siřičitan sodný, E222 Hydrogensiřičitan sodný, E223 Disiřičitan sodný, E224 Disiřičitan draselný, E225 Siřičitan draselný, E226 Siřičitan vápenatý, E227 Hydrogensiřičitan vápenatý, E228 Hydrogensiřičitan draselný, E230 Bifenyl, E232 Orthofenylfenolát sodný, E240 Formaldehyd, E249 Dusitan draselný, E250 Dusitan sodný, E284 Kyselina boritá, E285 Tetraboritan sodný (Borax).

3. Glutamáty

Další skupinou nebezpečných éček jsou glutamáty. Jedná se o různá dochucovadla, mezi kterými je nejnebezpečnější kyselina glutamová.

Glutamáty způsobují bolesti hlavy, zvyšují krevní tlak a hladinu inzulínu. Glutamáty jsou nevhodné pro děti, kterým mohou vyvolávat alergické reakce.

Obr. Rozdělení éček dle označení, zdroj tabulky.

Závěr:

Éčka jsou nebezpečná a vyskytují se v řadě potravin. Věnujte čas obalům a podívejte se, co potraviny, které kupujete, obsahují.

Éčka jsou v potravinách obsaženy ve formě umělých barviv, konzervantů a dochucovadel. Pokud jídlo krásně voní a je hezky zbarveno, ještě to nemusí znamenat, že je stoprocentně přírodní.

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.
Zpět na blog